Bölümümüzün
temel amacı öğrencilerimizi Zootekni ile
ilgili mesleklere ve iş kollarına hazırlamak; Hayvancılıkta daha iyi daha yüksek verimli, ekonomik değeri yüksek hayvanlar
elde etmek üzere genetik, ıslah, üreme, hayvan fizyolojisi, yemleme ve besleme
ile ilgili bilgilerin uygulamaya aktarılmasını sağlamak; Hayvansal ürünlerin miktar ve kalitesini artırmak; üretiminde
insanlar için daha sağlıklı ürünler elde etmek ve buna bağlı olarak gerekli
bilim ve teknolojiyi ortaya koymaktır.
Bu
amaçla ;
1)
Öğretim 2) araştırma ve 3) elde edilen bilgilerin çevreye ve ilgili paydaşlara
aktarılması hizmetlerini yürütmektedir.
Zootekni Bölümü 1992 yılında
kurulmuş ve 1994 Eğitim-Öğretim yılında ilk kez öğrenci almıştır. Büyük bir
hızla araştırma, uygulama ve üretim birimlerinin kurulması çalışmalarına
başlanmıştır. İlk öğrenciler mezun olmadan yem analizleri, biyoteknolojik
çalışmalar, karkas çalışmaları, yumurta kalite ölçümleri ve arıcılık konusunda
araştırmaları destekleyecek bölüm laboratuvarları kurulmuş, süt sığırcılığı,
yumurta tavukçuluğu, et tavukçuluğu, bıldırcın, beyaz ve siyah hindi,
keçicilik, koyunculuk, arıcılık araştırma ve uygulama altyapılarını
oluşturmuştur. Bunlardan bazılarını (süt sığırcılığı, yumurta ve et
tavukçuluğu, bıldırcın, arıcılık) sürekli olarak yetiştirirken bazılarını da
(beyaz ve siyah hindi, keçicilik, kuzu besiciliği, sığır besiciliği) sezonluk
veya bir araştırma süresince elde tutup deneme sonunda satışı yapılmaktadır.
Böylelikle hem öğrencilerimize çok çeşitli üretim yöntemleri bilgisi ve
uygulaması sağlanmakta hem de işçilik, bakım, besleme maliyetleri minimumda
tutularak araştırmaların ekonomikliği de göz önünde bulundurulmaktadır.
Yüksek
lisans ve doktora programlarımızda lisansüstü öğrenim gören çok sayıda
öğrencimiz gerek laboratuvarlarımızda gerekse araştırma ünitelerimizde tez
çalışmalarını yürütebilmektedirler.
İş Olanakları
•
Tarım ve Hayvancılık İşletmeleri
•
Yem
Fabrikaları
•
Yem
Katkıları Üretimi
•
Tarım İl Müdürlükleri
•
Tarımsal Araştırma
Enstitüleri
•
TİGEM (Tarım
İşletmeleri Genel Müdürlüğü) işletmeleri
•
Damızlık İşletmeleri
•
Damızlık Birlikleri
•
Tarım Kredi
Kooperatifleri
•
İl Sağlık
Müdürlükleri
•
Gıda Kontrolörlüğü
•
Mezbahaneler
•
Tarım Danışmanlığı
•
Tarımsal İlaç Satım Bayiliği
•
Tarım Bakanlığı
•
Tarım
sigortaları firmaları
•
Bankalar
•
Kendi
işletmesinde
Bölümümüz Çalışma
Alanları
•
Yemler ve Hayvan
Besleme
•
Kümes Hayvanları
Besleme
•
Ruminant Hayvan
Besleme
•
Biyometri
•
Genetik
•
Hayvan Yetiştirme
•
Küçükbaş hayvan
yetiştirme
•
Büyükbaş hayvan
yetiştirme
•
Arı ve ipekböceği yetiştirme
•
Kümes hayvanları
Yetiştirme
HAYVAN
YETİŞTİRME VE ISLAHI ANABİLİM DALI
Sığırcılık Ünitesinde
242 m2 kapalı alan ve 940 m2 açık alan (padoks) olmak üzere
toplam 1182 m2 alana kurulmuştur. Sağımlar tamamen otomatik sağım
makineleriyle yapılmakta ve sütler 15 ton kapasiteli süt soğutma tankında
soğutularak satışa sunulmaktadır. Kapalı alan sağmal hayvanlar için 20 duraklı
olup toplam 40 baş hayvan kapasitelidir. Halen bunun 40 sağmal hayvan ve
toplam 80 başlık kapasiteye
çıkarılması çalışmaları devam etmektedir. Sistemde ayrıca Doğum odası (14 m2)
buzağı bölmesi (28 m2) ve malzeme odesı (14 m2) yer
almaktadır.
Sığırcılık ünitesinde
2 adet buzağı, 4 adet dişi dana, 5 adet erkek dana, 5 adet dişi düve, 12 adet
sağmal inek ve 1 adet kurudaki boğa olmak üzere toplam 29 adet siyah-alaca hayvan bulunmaktadır.
Sağmal hayvanların günlük süt ortalaması 28 kg’dır. Halen süt
veriminin artırılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte aynı zamanda gerek
erkek ve gerekse dişi danalar üzerinde çeşitli besi denemeleri yürütülmektedir.
Özellikle sığırcılık ünitesinin ihtiyacını karşılamak
üzere sürekli olarak silaj yapılmakta ve silajın yapımı ve silajlık yem bitkisinin üretimi tamamen Araştırma ve
Uygulama çiftliğimizde gerçekleştirilmektedir. 380 ton silaj kapasitesine sahip
olan işletmemiz aynı zamanda kuru kaba yem ihtiyacını da kendi bünyesinde
karşılamaktadır. Kuru kaba yem olarak gerek buğday ve arpa samanı ve gerekse
daha kaliteli kaba yem olan yonca,
korunga ve yulaf gibi hayvansal yem
kaynakları kullanılmaktadır.
İşletmemizde 2 X 242
m2 lik toplam 484 m2’lik kaba ve kesif yem depolama ünitesi mevcuttur. Kaba yemler
işletmemiz bünyesinde balyalanmakta ve
yem ihtiyacı tamamen karşılanabilmektedir. Fakat halihazırda kesif yem
ihtiyacımızın bir kısmı dışarıdan satın alım şeklinde yapılmaktadır. Ancak
işletmemizin genişletilmesi projesi kapsamında yem kırma ve karıştırma
ünitesinin devreye girmesiyle birlikte yem ihtiyacının büyük bölümü
işletmemizin kendi kaynaklarından sağlanır hale gelmiştir.
İşletmemizin KANATLI hayvanlar seksiyonunda iki adet hindi
kümesi, bir adet broiler kümesi,
bir adet yumurtacı tavuk kümesi, bir adet bıldırcın kümesi bir
adet kuluçkahane ve bir adet kesimhane bulunmaktadır.
Hem beyaz hem de
bronz hindilerin yetiştiriciliği yapılan
ünite, iki adet hindi civcivi büyütme kümesi (toplam 110 m2 ve 1000
adet kapasiteli) ve 2700 adet ergin hindi kapasiteli (455 m2) kapalı kümes alanına sahiptir.
Her iki hindi grubu üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmakta ayrıca hindilerin
bölge çiftçisine tanıtımı gerçekleştirilmektedir.
Bu konuda bölümümüzün araştırmacıları bölge çiftçisine öncülük etmekte ve
belirli zaman aralıklarında çiftçi eğitim seminerleri düzenlemektedir.
İlk kez yöremize
getirilip yöre halkına tanıtımı yapılan beyaz Kanada Irkı Hindileri; Civciv
döneminden pazara sunuma kadar tüm yetiştirme ve kesim işlemleri bölümümüz
Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yapılmaktadır. Bu hindilerin canlı
ağırlıkları 33 kg’a kadar ulaşmaktadır. Beyaz Hindilerde çeşitli araştırmalar
yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar bir yandan konu hakkındaki bilim / bilgi
düzeyini artırırken diğer taraftan gerek üniversitemize ve gerekse ülkemize
katma değer kazandırmaktadır. Öğrencilerimiz için de uygulama alanında önemli
imkan oluşturmaktadır. İşletmemizde şu anda 500 adet ergin hindi bulunmaktadır.
Araştırma ve Uygulama
Çiftliğimizde hem araştırma ve hem de lisans ve
Yüksek Lisans öğrencilerimizin
eğitim ve öğretimine yönelik olarak arılı
25 adet, arı olmayan 75 adet olmak üzere kullanılan toplam 100 adet bal arısı
kovan/kolonisi mevcuttur.
Diğer kanatlılarla
birlikte Araştırma ve Uygulama
Çiftliğimizde bıldırcın yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Halen üzerinde 1
doktora ve 2 Yüksek Lisans çalışması yürütülen 200 m2lik alana
kurulmuş olan bıldırcın ünitesinde toplam 2000 adet bıldırcın mevcuttur. Farklı
araştırmalar yapılan bıldırcınlar, aynı zamanda lisans öğrencilerimizin eğitim
ve öğretimine destek amacıyla da
kullanılmaktadır.
Kanatlı ünitemizde
hindinin yanı sıra broiler ve yumurta tavukçuluğu da yapılmaktadır. Halen 418 m2
lik ve 6300 adet yetişkin piliç kapasiteli
kapalı ve doğal havalandırmalı broiler kümesine sahip olan işletmemizde
şu anda 1300 adet broiler pilicimiz mevcuttur. 104 m2 kapalı ve
doğal havalandırmalı yumurta tavuğu kümesinde iki bataryada toplam 600 adet
ticari yumurtacı tavuk bulunmaktadır.
Et veriminin
artırılmasına yönelik olarak yapılan farklı sıcaklık ve ışıklandırma miktarının
performans üzerine etkilerinin araştırılması broiler seksiyonunda halen devam
etmekte olan projelerden biridir.
İşletmenin
kuluçkahane ünitesi toplam 70 m2 olup, ön gelişim ve çıkım odası,
civciv bekletme ve tasnif odası, personel odası
ve lavabodan oluşan dört
bölüme ayrılmaktadır. Kuluçkahanemizde üç adet (bir adet ön gelişim, bir adet çıkım ve
bir adet hem ön gelişim hem de çıkım işlevini gören) otomatik
kuluçka makinesi mevcuttur.
Araştırma ve Uygulama Çiftliğimizde 95 m2
lik kapalı alana sahip kanatlı kesimhane ünitesi
mevcuttur. Bu kesimhanede bir
adet altılı kesim hunisi, iki
adet kesim sehpası, bir adet ıslama
kazanı, bir adet tüy yolma makinesi,
iki adet dinlendirme kazanı,
bir adet soğutma dolabı,
bir adet derin
dondurucu ve bir adet terazi mevcut ekipmanların önemlilerini oluşturmaktadır.
Araştırmalar
sonunda hayvanlar kesimhanemizde kesilip
temizlendikten sonra Fakültemiz döner
sermayesinde satışa sunulmaktadır.
Koyunlar üzerinde ve
özellikle pazar isteği daha yoğun olan
kuzular üzerinde çeşitli besleme
araştırmaları yapılmaktadır.
Hayvanların yine
hayvansal kaynaklı yemlerle beslenmesi sonucu ortaya çıkan BSE probleminde
sonra bu tip yem kaynaklarının hayvan beslemede kullanılmaları mümkün
olmamaktadır. Anabilim dalımız
araştırmacıları tarafından özellikle ruminantların beslenmesinde hayvansal
kaynaklı yemlere alternatif olabilecek
yem bitkilerinin belirlenmesi yönünde
araştırmalar devam etmektedir. Yabani
formdaki bitkiler üzerinde yapılan ilk
çalışmalarda özellikle protein
içeriği açısından oldukça umut verici sonuçlar elde edilmiştir.
Bölümümüz Araştırma
ve Uygulama çiftliğinde bir dönem keçicilik ünitesi oluşturulmuş, Çukurova
Üniversitesinden getirilen Toros Alacası 10 baş keçi ile 2 teke ile sürü
kurulmuş, 58 başlık bir varlığa ulaşan sürü; ekonomik nedenlerle elden
çıkarılarak, araştırma süresince elde tutulup deneme sonunda satış şeklinde bir
yöntem izlenmesi tercih edilmiştir.
YEMLER
VE HAYVAN BESLEME ANABİLİM DALI
( Hazırlanıyor. . . )
BİYOMETRİ
VE GENETİK ANABİLİM DALI
Bölümümüzün
“Biyometri ve Genetik Anabilim Dalı” 3 Profesör, 1 Doçent öğretim üyesi ile
hizmet vermektedir BİGEM Laboratuvarımızda
hayvansal biyoteknoloji konusunda başarılı çalışmalar devam etmektedir.
Bu laboratuvarın alt yapısı TÜBİTAK, DPT, TAGEM, KSÜ-BAP gibi farklı kuruluşlar
tarafından desteklenen projeler ile oldukça güçlü bir konuma getirilmiştir.
•
Bölgemiz
küçükbaş ruminantlarında rDNA polimorfizminin belirlenmesi,
•
Sakız
koyunlarında çoğuzluğa neden olan genlerin karakterizasyonu,
•
Denizli
ve Gerze tavuk ırklarımızda farklı mt-DNA bölgelerinin analizi;
•
.
. . . .
Gibi çalışmalar
sürdürülmektedir.
Silajın dominant
mikroorganizma grubu olan laktik asit bakterilerine fibrolitik özellik
kazandırmak amacıyla anaerobik
fungusların selülolitik ve hemiselülolitik enzimlerini kodlayan genlerin bu bakterilere aktarılması
ve dolayısıyla düşük kaliteli kaba yemlerin silolama esnasında ön muameleye
tabi tutulmaları laboratuarımızda başarıyla sonuçlandırılmış projeler
arasındadır.
Silaj yapımındaki hayati rollerinin yanı sıra laktik asit bakterilerinin süt
ürünlerine kazandırdıkları aromanın modifikasyonu çalışmaları laboratuarımızda
Gıda Mühendisliği ile ortak olarak
yürüttüğümüz çalışmalar arasında yer
almaktadır.
Laboratuvarımız
oldukça geniş bir rumen fungusu kültür koleksiyonuna sahiptir. Rumenin bu
önemli mikrobiyal grubunun gerek filogenetik yapısı ve gerekse üretmiş
oldukları yüksek aktiviteli fibrolitik enzimleri laboratuvar araştırma
grubumuzun çalışmaları arasında yer almaktadır.
Diğer taraftan anaerobik fungusların rumen ortamında Konjuge Linoleik Asit
formasyonundaki görevleri ve ilgili enzimlerini kodlayan genler de BİGEM in
araştırma alanı kapsamında yer almaktadır.